Kvarner i Primorje

Otok Rab

Kvarner i Primorje su obalna regija smještena na sjeveru Jadranskog mora, između istarskog poluotoka na sjeveru i Sjeverne Dalmacije na jugu. Uključuje obalni pojas i gradove Rijeku (najveći grad na Kvarneru, administrativno središte regije), turističku rivijeru Crikvenice, Vinodola, Opatije i otoke Cres, Krk, Pag, Rab i Lošinj. Ova regija turističko je odredište koje je u blizini svim europljanima tokom cijele godine, s razvedenom obalom, slikovitim otocima i šumovitim gorjima pruža razne turističke atrakcije. Jadransko more ovdje je najdublje ušlo u europski kontinent i to je područje gdje se sreću mediteranska i sub-mediteranska klima s toplim ljetima i blagim zimama, prosječna temperatura je 23°C u srpnju i 5,2°C u siječnju.
Zahvaljujući dobroj cestovnoj povezanosti sa svim europskim prijestolnicama, Kvarner je lako dostupan automobilom iz svih europskih zemalja (Ljubljana 127 km, Milano 290 km, Beč 490 km, Budimpešta 528 km). Rijeka je grad gdje se sreću važni cestovni, željeznički, plovni i zračni putevi, te ima međunarodnu zračnu luku na otoku Krku i sezonsku zračnu luku na otoku Lošinju s redovitim i nisko-budžetnim čarter letovima. Grad Rijeka je u svojoj prošlosti bio pozornica mnogih bitnih povijesnih događaja, ima bogato očuvano kulturno naslijeđe i mnogo muzeja i mjesta koja su vrijedna posjeta (Tvornica Torpedo, Korzo, Svetište Majke Božje Trsatske, Stara vrata ili Rimski luk, Riječka katedrala, Hrvatsko narodno kazalište Ivan Zajc).
Čitava regija ima dugu turističku tradiciju, prvo ljetno odredište Villa Angiolina otvoreno je 1844.god., prvi hotel na istočnoj strani Jadrana otvoren je 1844. „Hotel Kvarner“, Mali Lošinj rano je priznat kao lječilište, prva plaža otvorena je u Crikvenici 1888.god. Mnoge poznate i bitne osobe posjetile su ovo područje, članovi Habsburške dinastije (kralj Franjo Josip I, njegov brat nadvojvoda Josip), belgijska princeza Stefani, njemački vladar William II, talijanski kralj Vittorio Emanuelle III, skladatelj Gustav Mahler, pisci Anton Čehov i Henrik Sienkiewicz, engleski kralj Eduard VII koji je jedrio do Raba, a u uvali Kandarola je gol ušao u more i taj trenutak je uskoro prepoznat kao početak nudizma na Rabu. Mnogobrojni restorani i taverne svoju kuhinju baziraju na zdravoj prehrani (prirodni proizvodi, riba i morski plodovi, otočna janjad, ovčji sir s Cresa i Krka, kozji sir s Grobnika, pršut, kobasice divljači…).
U ovoj regiji nalaze se pomodna ljetna odredišta s visoko-klasnim smještajem u luksuznim hotelima i vilama (Opatija), kampovi i plaže s kristalno čistim morem, ekološki očuvane zone s netaknutom prirodom, raznovrsna kuhinja, sportska igrališta i usluge, kulturne, glazbene i ekološke manifestacije. Opatijska rivijera elegantan je lanac od otprilike deset lijepih i glamuroznih mjesta (Opatija, Lovran, Medveja, Mošćenička Draga, Ičići, Ika, Volosko, Matulji). Opatija je rodni grad Hrvatskog turizma s otmjenim vilama i hotelima. Rivijera Crikvenica poznata je po izvanrednim plažama, čistome moru, ugodnoj vegetaciji i čistome zraku u svim mjestima: Crikvenica, Selce, Jadranovo, Dramalj, Drivenik, Grižane, Bribir. Rivijera Novi Vinodolski je područje s izvanrednim povijesnim naslijeđem i privlačnim prirodnim znamenitostima. U Novom Vinodolskom nađen je najstariji hrvatski pravni dokument „Vinodolski zakonik“, a u njegovom okruženju nalaze se mnogi frankopanski dvorci. Mjesta Novi Vinodolski, Povile i Klenovica značajni su po povoljnoj klimi, mnogobrojnim plažama i šetnicama, lijepom prirodnom okruženju i čistom planinskom zraku iz zaleđa.
Otok Rab poznat je po razvedenoj obali, bogatom kulturnom naslijeđu i povijesnim spomenicima, jedinstvenim šumama i hrastovima crnike, izvorima vode, mnogobrojnim plažama. Mjesta koja trebate posjetiti na Rabu su: Kampor, Lopar, Supetarska Draga, Barbat, Banjol. Otok Lošinj ima tisuće čudesnih biljnih vrsta, pješčane sprudove, koralje, školjke, alge i spužve, te je idealno mjesto za promatranje delfina. Otok Krk bogat je poviješću i mozaicima rimskih kupelji, rano-kršćanskim crkvama, glagoljskim spomenicima, romantičnim plažama, skrivenim uvalama, krškim stijenama i šljunčanim plažama, mnogim vinogradima. Otok Cres pruža vrhunsko opuštanje u netaknutoj prirodi, na slikovitim plažama i u manjim mjestima s kamenim zidinama, kako na obali tako i u unutrašnjosti (Cres, Osor, Punta Križa, Valun, Lubenice, Martinšćica).
Kvarner i Primorje su regija koja pruža puno toga, tu su razne sportske aktivnosti za sve ljubitelje sporta (ronjenje, jedrenje, ribolov, rafting, kanu, jedrenje na dasci, biciklizam, padobranstvo, hang-gliding…), mnoge kulturne manifestacije: „Ružica Vinodola“ (u kolovozu, suvremena zabava, igre, sajam ručno rađenih ekoloških proizvoda); karnevali (Međunarodni karneval u Rijeci, Međunarodni dječji karneval u Opatiji, Karneval u Crikvenici, Ljetni karneval u Novom Vinodolskom), „MEA“ festival u Opatiji, Žabarska noć u Lokvama, Riječke ljetne večeri, Ljeto u dvorcu u Rijeci, Kastavsko kulturno ljeto, Liburnia Jazz festival u Opatiji, Rapski sajam, Dani smokava na otoku Krku…razni koncerti, kazališne predstave, folklorne manifestacije i sajmovi; mnoštvo sadržaja za kongresni turizam, vjerski turizam, ali i dobra zabava u noćnim klubovima. Kvarner se još naziva i „Vratima za jadranski jedriličarski raj“, zahvaljujući jakim sjeveroistočnim i južnim vjetrovima pruža iznimno i uzbudljivo jedrenje, a zaploviti možete iz marine na Krku ili Malom Lošinju.

Destinacije

Početna | Motorni brodovi | Jedrilice | Katamarani | Jedrenjaci | Smještaj | Ostale usluge | O Hrvatskoj | O nama

Croatia Charter Holidays

Acantho d.o.o. turistička agencija   |   141. brigade 35, 21000 Split, Croatia   |   OIB: 17099025134   |   PDV ID br.: HR17099025134

ivana@croatiacharterholidays.com

karmen@croatiacharterholidays.com

info@croatiacharterholidays.com

T. +385 21 381 094   |   F. +385 21 381 095

FB Acantho @ Facebook

Croatia Charter Holidays

HAMAG Bicro ESIF FI EU

MasterCard Maestro Visa MasterCard SecureCode Verified by Visa WSpay™ - Web Studio payment gateway

© Acantho d.o.o. 2008 - 2024 by TOL TEAM

Sve informacije i slike na stranici su informativnog karaktera.