Istra

Rovinj Istra je najzapadnija hrvatska regija i ujedno najveći poluotok Jadranske obale koji se prostire na površini od otprilike 2,900 km2. Ovo područje je jedinstveno i čarobno, okruženo je Jadranskim morem koje se duboko urezalo u kopno s tisućama laguna i otoka. Istra je zahvaljujući dobroj cestovnoj povezanosti (redovite autobusne linije), morskim (redovite trajektne veze povezuju Istru s ostatkom Hrvatske i s Italijom, posebice ljeti) i zračnim vezama (međunarodna zračna luka Pula) povezana s kontinentalnom Hrvatskom i Europom, a manja sela se lako može naći zahvaljujući dobroj cestovnoj povezanosti unutar regije.
Tragovi ljudskog života na ovom području datiraju iz prapovijesnih vremena (špilja Šandalja kraj Pule, Šandalja II, špilja Sv. Romualda u Limskom zaljevu kraj Rovinja), a mnogobrojne civilizacije su od Rimskog doba pa sve do danas ostavile tragove svoje kulture na ovom području. Mnogobrojni vrijedni religijski i arhitektonski spomenici sačuvani su iz svih razdoblja. Ukoliko ste u potrazi za starim i skrivenim svjetovima, očarat će vas sljedeće: Pula (Amfiteatar, Zlatna vrata, Herkulova vrata, građevine austrijske arhitekture, Forum, Hram, ulica Flavia, Pulska katedrala ili Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije), Labin ( barokna palača Battiala-Lazzarini, Vrata Sanfioer), grad Poreč (Eufrazijeva bazilika, stari grad, gotička palača, pentagonalni toranj, Narodni trg, trg Marafor, veliki hram, trg Matije Gupca), Funtana, grad Rovinj (Crkva sv. Eufemije), Vrsar (napušteni kamenolomi), Rabac, Savudrija i mnoštvo drugih gradova i mjesta.
Istra nije bogata samo u kulturnom nasljeđu, nego i u svojoj geografskoj raznolikosti – tu se nalaze mnogi prelijepi gradovi na vrhovima planina u unutrašnjosti, plodna polja, duboke doline, vinogradi i maslinici na padinama, planine, te dobro razvedena obala uz kristalno čisto more. Najveća je zelena oaza na Sjevernom Jadranu s borovim šumama i zelenom markizom na obali i otocima. Postoji takozvana „bijela“ (oko vrhova planina), „siva“ (unutrašnjost, zemlja korištena za uzgoj žitarica i povrća) i „crvena“ („terra rossa“ ili „crljenica“ uz obalu, zemlja korištena za uzgoj grožđa, proizvodnju vina, maslina i smokava) Istra. Klima je mediteranska s blagim zimama i vrućim ljetnim danima s mnogo vlage u zraku posebice u obalnim gradovima, prosječna temperatura mora u ožujku je 10°C i u kolovozu 24°C.
Ovaj prostor bogat je prirodnim rezervatima i parkovima prirode koji su zakonom zaštićeni prostori s brojnim biljnim vrstama i raznolikom vegetacijom, što Istru čini eko oazom u srcu Europe. Prirodne znamenitosti su: Nacionalni parki Brijuni; parkovi prirode: planinski masiv Učka; posebni rezervati: Motovunska šuma i šuma Kontija, more i morsko dno Limskog zaljeva; šumski parkovi: Zlatni rt, Sijana, Škaraba, Busoler, poluotok Kasteja i brdo Soline u blizini Vinkurana; zaštićeni krajolici: okruženje istarskih toplica kraj Buzeta, Limski zaljev, Pazinski ponori, Rovinjski arhipelag i obalno područje, područje Graćišće – Pican, područje oko Labina, Rabac i špilja Prklog, gornji i donji Kamenjak s Medulinskim arhipelagom i prostor oko Učke; zoološke prirodne znamenitosti: špilja Pincinova; geomorfološke znamenitosti: špilja Markova, špilja Podbaredine, Vela Draga. I plaže u Istri su uistinu pravo čudo prirode; tu se nalaze skrivene špilje s bijelim šljunčanim plažama, manji i veći zaljevi, stjenoviti grebeni i čiste i netaknute prirodne plaže. 
Ova regija najpoznatija je i vodeća turistička regija u Hrvatskoj. Blizina Europe, dobra prometna povezanosti i bogata ponuda čine je starim, no još uvijek najtraženijim turističkim odredištem. Ljubazni stanovnici poluotoka posvećeni su očuvanju prirode i dozvolit će vam da uživate u njihovom raju. Mnogobrojni hoteli, kampovi i apartmani pružaju ugodan boravak svim gostima. No kao što možete vidjeti na našoj web stranici tu se nalaze i mnoge luksuzne privatne vile i kuće koje pružaju potpunu privatnost i odmor u mirnome okruženju. Raznovrsna turistička ponuda uključuje i najam brodova za ugodno i avanturističko jedrenje iz marina u Puli, Rovinju, Funtani ili Vrsaru.
Istarska kuhinja bazira se na prirodi (aromatični začini, samonikle biljke, povrće, morski plodovi) i na nju su utjecale raznovrsne tradicije iz prošlosti. Karakteristike istarske kuhinje su prevladavanje kuhane hrane nad pečenom, začini i samonikle biljke, riba, ocat i maslinovo ulje.
Klima, svježi zrak, nezagađeno more i dobra infrastruktura dozvoljavaju sportašima da u Istri treniraju tokom cijele godine. U blizini većine hotela nalaze se sportska igrališta, a u cijeloj Istri nalaze se mnoge trkaće staze, biciklističke staze, staze za jahanje, postrojenja za ekstremne sportove kao što su paragliding, zmajarstvo, penjanje, planinsko trčanje, brdski biciklizam, speleologija, kanu, padobranstvo. Tokom cijele godine u Istri se održavaju mnogobrojni sportski događaji i turniri (jedriličarske regate – Brijunska regata, Regata Republike Labin, Regata brodova s glavnim jedrom u Rovinju, Jedriličarska regata u Umagu, Istarska regata u Umagu, Regata Monfalcone-Umag-Monfalcone; biciklističke utrke – Trofej grada Poreča, Istarsko proljeće; plivački maraton – Porečki delfin; teniski turniri – Istarska rivijera u Poreču, ATP Croatia Open Umag; brodske utrke – Voga Teleferika u  Rapcu; Slovensko otvoreno prvenstvo u paragliding-u u Buzetu; Prvenstvo Hrvatske u hang-gliding-u). Ostali događaju uključuju bogatu ponudu kulturnih događaja – plesni festivali (Salsa Latina Istriana u Puli, Ljetni Salsa festival u Rovinju, Svjetsko prvenstvo plesa u Poreču), festivali folklora (Fažana), izložbe vina i hrane (Fažanski gušti i delicije, Vinistra u Poreču, Festival Malvazija u Poreču, Dani šparoga u Umagu), koncerti i glazbeni festivali (Seasplash Reggae festival u Puli, Jazz festival: Jazz is Back u Grožnjanu), filmski festivali (Pula film festival, Motovun film festival, Casanova fest u Vrsaru), kazališni festivali (PUF Međunarodni festival alternativnog kazališta u Puli, festival ulične umjetnosti u Poreču), karnevali (Spaljivanje pusta u Buzetu, Ljetni karneval u Rapcu), sajmovi knjiga, izložbe cvijeća…

Destinacije

Početna | Motorni brodovi | Jedrilice | Katamarani | Jedrenjaci | Smještaj | Ostale usluge | O Hrvatskoj | O nama

Croatia Charter Holidays

Acantho d.o.o. turistička agencija   |   141. brigade 35, 21000 Split, Croatia   |   OIB: 17099025134   |   PDV ID br.: HR17099025134

ivana@croatiacharterholidays.com

karmen@croatiacharterholidays.com

info@croatiacharterholidays.com

T. +385 21 381 094   |   F. +385 21 381 095

FB Acantho @ Facebook

Croatia Charter Holidays

HAMAG Bicro ESIF FI EU

MasterCard Maestro Visa MasterCard SecureCode Verified by Visa WSpay™ - Web Studio payment gateway

© Acantho d.o.o. 2008 - 2024 by TOL TEAM

Sve informacije i slike na stranici su informativnog karaktera.